Tel 0511 - 541253
info@dekruidhof.nl
FryskEnglishDeutsch
Nederlands
Facebook
Twitter
YouTube
Flickr
  • Bezoekersinfo
    • Bezoekersinfo
    • Agenda
    • Rondleidingen
    • Kinderactiviteiten
    • Kunst in De Kruidhof
    • IJstijdenmuseum
  • Collectie
    • Collectie
    • Botanie
  • Organisatie
    • Organisatie
    • Personeel
    • Samenwerking
  • Winkel
  • Eettuin
  • Silence of the bees
    • Silence of the bees NL
    • Silence of the bees English
    • Silence of the bees Deutsch
  • Vacatures
    • Vacatures
    • Vrijwilligerswerk
    • Stages
  • Contact
    • Contact
    • Online reserveren
Plant van de maand april 2016

Plant van de maand april: Daslook – Allium ursinum

12 april 2016kruidhof

In deze periode van het jaar schieten de blaadjes van de daslook weer de grond uit. De Latijnse naam is Allium ursinum. Allium is de look-familie (ui, knoflook etc.), ursinum is afgeleid van Ursus (beer) en betekent van de beren. De naam is ontstaan doordat beren na hun winterslaap zich aan deze plant tegoed doen. In het Duits en Engels noemt men dit plantje dan ook Bärlauch en Bear’s Garlic. Dassen schijnen graag hun burchten te maken onder deze planten. En de mieren zijn dan weer dol op de mierenbroodjes (een zoet aanhangsel aan zaden van sommige planten), daardoor verspreidt de daslook zich door je tuin.

Daslook is een wettelijk beschermde plant, plukken in het wild is verboden. In onze verkooptuin kun je hem vinden bij de keukenkruiden, de bladeren kunnen rauw, fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen, voor de bloei zijn de blaadjes het lekkerst. Ze hebben een zachte bieslookachtige smaak. Daslook kan worden verwerkt in o.a. pesto, marinades, brood (‘Bärlauchbrot’), kruidenboter (Daslookboter) en kaas.

In Het Tuincafé bij De Kruidhof kun je deze week genieten van een heerlijke romige aardpeersoep met daslookolie.
Daan Nagelkerke, eigenaar en tevens chef-kok van Het Tuincafé deelt het recept hieronder met jullie. En wij vertellen je graag iets over de aardpeer en de daslook die je natuurlijk in onze Verkooptuin kunt krijgen.

Aardpeer
Van aardpeer gebruiken we de wortelknol. Deze bevat o.a. calcium, ijzer, natrium en inuline, die mensen met diabetes (suikerziekte) ten goede komt. Aardpeer heeft een nootachtige, licht zoete smaak en heeft iets van een artisjok. Schillen is niet nodig. De aardpeer kan rauw gegeten worden, maar ook gekookt, gestoomd of gebakken.

Daslook
Daslook is goed voor de spijsvertering. Er zitten allerlei mineralen in zoals ijzer, magnesium en jodium. Ook voor het immuunsysteem is daslook goed. Dat heeft te maken met de ontsmettende, antibacteriële en schimmelwerende werking van stoffen in daslook. De smaak is bieslookachtig. De bladeren kun je door soep en salades doen. Hak ze fijn en eet ze alleen vers. Kan ook op een boterham met kaas. Verder wordt daslook gebruikt in de bereiding van pesto en marinades. De daslook is deze maand bij ons de plant van de maand.

Recept voor romige aardpeersoep met daslookolie van Daan Nagelkerke:

2 kg aardpeer
100 gram sjalot
scheut witte wijn
4 liter groenten bouillon
3 liter Alpro soyaroom

Schrob de aardperen goed schoon. Snipper de sjalot en snijd de aardpeer (met schil) in gelijke stukken. Fruit de ui en de aardperen in de pan aan met een scheutje maïsolie, blus dit af met een scheut witte wijn (het restje wat nog in de koelkast staat van gister bijvoorbeeld). Wanneer de wijn bijna geheel gereduceerd is blus je het geheel weer af maar nu met de groentebouillon. Voeg wanneer het kookt de sojaroom toe en laat het geheel zachtjes trekken. Pureer de soep met een staafmixer (goed lang mixen), en druk hem vervolgens door een zeef.

Daslook olie
250 ml neutrale olie (arachide of maïsolie); snuf zout
100 gram daslookbladeren

Blancheer de daslook kort en koel snel terug op ijs- of ijskoud water.
Knijp zo goed als het lukt het vocht uit de daslook en voeg de olie en de snuf zout toe. Mix dit lang met de staafmixer. Zet nu de olie op het vuur en laat warm worden. Blijf goed opletten, je zult nu zien dat het vocht van de daslook gaat ‘koken’ en dus verdampen. Wanneer al het vocht verdampt is zal de olie in temperatuur gaan stijgen en dus verbranden. Dit moet je net voor zijn. Als het meeste vocht is verdampt zet je de olie op kamertemperatuur weg en laat je hem afkoelen. Nog even zeven en dan heb je als het goed is een groene zeer smakelijke daslookolie.

Archief

Agenda

  • NLDoet | Draag jij je (groene) steentje bij?
    • 11/03/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Opening Kruidhof
    • 04/04/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Koninginnedag
    • 30/04/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Workshop botanisch tekenen | Hennie Dijk-Stel
    • 11/06/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Bodemvondstendag
    • 17/06/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Open imkerijdag
    • 08/07/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Workshop botanisch tekenen | Hennie Dijk-Stel
    • 09/07/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Botanische teken- en wandeltocht | Hennie Dijk-Stel
    • 12/07/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Natuurmarkt
    • 02/08/2023
    • #_LOCATIONTOWN
  • Themamiddag (bloem)bollen en knollen
    • 10/09/2023
    • #_LOCATIONTOWN
    • TripAdvisor
    Facebook
    YouTube
    Instagram
    Tripadvisor

    Nieuwsbrief ontvangen?

    Privacyverklaring
    Copyright © 2014 - De Kruidhof - Botanische Tuin Fryslan - Ontwikkeld door Creative Work
    Deze website maakt gebruik van cookies. Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media.
    AkkoordPrivacyverklaringCookie Settings
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDuurOmschrijving
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN