Ze worden nog steeds verkocht langs de weg: pompoenen. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Pompoensoep, pompoencurry, en nu deze pompoenplaattaart van Delicious. Voor mij staan de pompoenmaaltijden symbool voor lekker winters warm en gezellig. En voor een makkelijke maaltijd; want veel kan met één pan. Dat makkelijke gaat trouwens pas op na het verwijderen van de pompoenzaden en het snijden van de pompoen. Dat is duidelijk de iets minder makkelijke, en niet zo romantische klus van het koken met pompoen. Wil je de pompoenzaden niet om je oren hebben vliegen, kies dan voor een goed scherp keukenmes bij het snijden van de pompoen, en maak het jezelf makkelijk…. Bij de meeste pompoengerechten kun je de schil gewoon meekoken en pureren. Eet smakelijk!
Recept: Pompoenplaattaart met geitenkaas en rozemarijn
Ingrediënten (4 pers.):
-1 (fles)pompoen (ruim 1 kg)
-4 kleine rode uien
-1 el rozemarijn, fijngehakt
-2 el olijfolie extra vierge
-100 g walnoten
-150 g verse geitenkaas
-1 pakje roomboter bladerdeeg (diepvries: ontdooid)
Eventueel ingrediënten voor een salade en stokbrood als bijgerecht.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de plakjes deeg naast elkaar en druk de zijkanten op elkaar zodat je een mooie bodem krijgt.
Schil de pompoen en verwijder het zaad en snijd in grote stukken. Breng de pompoen met zoveel water dat het net onderstaat aan de kook en voeg zout toe. Kook de pompoen in 10-12 minuten gaar. Giet het kookvocht af en laat het goed uitlekken. Stamp op laag vuur de pompoen tot een grove puree, of gebruik daarvoor een staafmixer. Breng het op smaak met zout en flink peper. Verdeel de puree gelijkmatig over het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de pompoentaart in 35 minuten goudbruin en gaar.
Halveer de uien en snijd ze in flinterdunne plakjes, schep in een ruime kom de ui, rozemarijn, olie en noten door elkaar. Verdeel het uienmengsel na 10 minuten over de pompoentaart en brokkel de kaas erover. Bak de taart in de resterende 25 minuten verder af. Serveer met een lekkere salade en wat stokbrood.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |