Tel 0511 - 541253
info@dekruidhof.nl
FryskEnglishDeutsch
Nederlands
Facebook
Twitter
YouTube
Flickr
  • Bezoekersinfo
    • Bezoekersinfo
    • Agenda
    • Rondleidingen
    • Kinderactiviteiten
    • Wereldtentoonstelling
    • IJstijdenmuseum
  • Collectie
    • Plantenassortiment
    • Collectie
    • Botanie
    • Verantwoord kweken
  • Organisatie
    • Organisatie
    • Personeel
    • Samenwerking
  • Winkel
  • Vacatures
    • Vacatures
    • Vrijwilligerswerk
    • Stages
  • Contact
    • Contact
    • Online reserveren

Beukennoot biscuit

4 oktober 2023kruidhof

Proef de natuur
Recepten uit de tuinen van De Kruidhof

“Proef de natuur”, een vaste rubriek op onze sociale kanalen. Elke maand delen we een recept met je, waarbij gebruik is gemaakt van een ingrediënt uit de natuur. In deze editie delen we het recept voor het maken van heerlijke beukennoot biscuits.

Oktober is notenmaand

Loop in de maand oktober eens het bos in om noten te zoeken. Er ligt heel veel moois aan je voeten. Denk aan kastanjes, eikels, walnoten, hazelnoten en ook heel veel beukennootjes. 2023 is blijkbaar een goed mastjaar, daar moeten we gebruik van maken.

Als kind zocht ik in de herfst beukennootjes na schooltijd. Die gingen vervolgens mee naar huis en werden op de hoek van de kachel gelegd te roosteren. Hmmm, dat was smikkelen.

In deze editie van ‘Proef de natuur’ gaan we koekjes bakken met beukennootjes. Ook heel erg lekker.

Onderstaand recept is niet ingewikkeld en door de weinige ingrediënten die gebruikt worden, komen de beukennootjes goed tot hun recht.

Wat heb je nodig:
* 60 gram gepelde nootjes (gepeld wegen 10 nootjes ongeveer 3 gram). Je bent er dus ongeveer 200 nodig
* 60 gram ongezouten roomboter
* 80 gram zelfrijzend bakmeel of ander meel, plus een kwart theelepel baking soda
* 30 gram donkerbruine bastardsuiker
* Snufje zout

En nu aan aan de slag

Beukennootjes rapen gaat snel, maar het pellen duurt wat langer. Neem er de tijd voor. Was de noten voor het pellen, droog ze met een doek en ga er dan rustig voor zitten.

  • Verhit een koekenpan op een lage stand en rooster de noten 10 minuten. Tijdens het roosteren knappen de vliesjes, maar nog belangrijker, door het verhitten verdwijnt de giftige stof figine, deze stof is schadelijk bij het eten van veel rauwe noten. 
  • Weeg 60 gram af en laat ze afkoelen. Daarna kun je de vliesjes eenvoudig verwijderen.
  • Meng bloem, suiker en zout door elkaar. Snijd met twee messen de boter door het mengsel heen en kneed het. Kneed de nootjes heel of gebroken door het deeg, laat dit een half uur in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Rol balletjes van het deeg en druk ze plat.
  • Bak ze 15 minuten in de hete oven en laat ze helemaal afkoelen.

Heb je nog nootjes over? Meng dan een klontje boter door de warme nootjes. Strooi er vervolgens een beetje zout overheen en je hebt een ware traktatie.

Beukennootjes bevatten calcium, ijzer, vitamine B12 en C. Daarnaast zitten ze vol goede vetten en plantaardige eiwitten. Heel goed voor de gezondheid!

Geniet ervan!

Archief

Agenda

  • Voorjaarsmarkt
    • 10/05/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • De dag van de Kleur
    • 18/05/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Workshop Botanisch tekenen in klassieke stijl
    • 25/05/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Kruidhof geopend tijdens Hemelvaart
    • 29/05/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Workshop Botanisch tekenen in klassieke stijl
    • 07/06/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Kruidhof geopend tijdens Pinksteren
    • 08/06/2025 - 09/06/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Bodemvondstendag
    • 14/06/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Imkerijdag
    • 12/07/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Workshop Botanisch tekenen in klassieke stijl
    • 27/07/2025
    • #_LOCATIONTOWN
  • Natuurmarkt
    • 06/08/2025
    • #_LOCATIONTOWN
    • TripAdvisor
    Facebook
    YouTube
    Instagram
    Tripadvisor

    Nieuwsbrief ontvangen?

    Nieuwsbrief inschrijving

    Privacyverklaring
    Copyright © 2014 - De Kruidhof - Botanische Tuin Fryslan - Ontwikkeld door Creative Work
    Deze website maakt gebruik van cookies. Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media.
    AkkoordPrivacyverklaringCookie Settings
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDuurBeschrijving
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN